Affiliatenätverk

Ett affiliatenätverk är ett företag som agerar mellanhand till annonsörer (butiker på nätet) och affiliates (personer som driver bloggar och hemsidor). Du som har en egen blogg eller hemsida kan alltså ansluta till ett affiliatenätverk och där hämta länkar till produkter eller tjänster som du vill förmedla på din sida.Att ansluta sig till ett affiliatenätverk kostar ingenting. Det krävs dock vanligtvis att den hemsida eller blogg man ansluter med uppfyller vissa kriterier. De flesta affiliatenätverk vill se att sidan har ett relevant och lämpligt innehåll innan de godkänner den.

Adrecord - Ett affiliatenätverkExempel på de stora aktörerna i Sverige när det gäller affiliatenätverk är Adrecord, Adtraction och Tradedoubler. Adrecord erbjuder många mindre annonsörer medan Tradedoubler arbetar med jättarna som Philips och CDON.

När man väl är godkänd i nätverket kommer nästa steg – Att ansöka till de annonsörer vars tjänster eller produkter man vill marknadsföra. Det är upp till annonsörerna att bestämma om de anser att din sida lämpar sig för deras produkter. Vissa godkänner de flesta bloggar och hemsidor medan andra är ute efter ett specifikt innehåll.

Blir man godkänd till annonsören man sökt till så kan man hämta text- och bildlänkar som man sen placerar på sin sida. Man ska dock vara lite försiktig när man placerar ut annonser, det är väldigt få besökare som uppskattar en hemsida vars innehåll består av reklam för olika produkter.

För ett par år sedan var bildlänkar (banners) populärt och de syns förstås fortfarande nästan överallt. Det har dock visat sig att beskrivande textlänkar har större effekt. Bloggar man om inredning så kommer det löna sig att länka till produkter i texten istället för att störa läsarna med en stor bild.

Exempel på hur ett affiliatenätverk fungerar

Som beskrivet i inledningen av sidan så fungerar affiliatenätverken som mellanhänder och med hjälp av dessa så kan de butiker som ansluter sig öka sina försäljningar. Vi gör ett exempel;

Gretas Garn har precis öppnat upp en liten webbshop för att öka sin försäljning och behöver nu hjälp med att nå ut till en större skara. Hon väljer att ansluta sin webbshop till affiliatenätverket Växtvärk (påhittat).

Växtvärk fungerar som vilket vinstdrivande företag som helst och tar naturligtvis betalt för sina tjänster. Greta betalar därför 1000 kronor i månaden för att vara med i nätverket. Växtvärk har 2000 affiliates (personer med hemsidor och bloggar) anslutna och av dessa är det 100 stycken vars innehåll på bloggen/hemsidan lämpar sig för Gretas produkter.

Greta godkänner dessa och erbjuder 20% i ersättning vid försäljning. Anna bloggar om kläder och mode och hon har blivit godkänd av Gretas Garn. Hon skriver ett nytt blogginlägg om ulltröjor och länkar ett av orden i texten till en av Gretas produkter.Efter ett par dagar är det en av Annas bloggläsare som klickar på länken till Gretas Garn och hos Greta köper hon produkter till ett värde av 1000 kronor. När köpet är godkänt och klart får Anna en ersättning på 200 kronor (20% av 1000 kronor) som hamnar på hennes konto i affiliatenätverket.

En gång i månaden betalar Växtvärk ut provisionen till sina affiliates och vid det skedet får Anna 200 kronor (minus skatt och avgifter) insatt på det bankkonto hon angivit.

Exemplet här ovan är ett förenklat scenario över hur det kan se ut när man arbetar med affiliatenätverk. Är man privatperson så dras det skatt och arbetsgivaravgift per automatik. Som företagare så redovisar man de uppgifterna på egen hand.

Många affiliatenätverk att välja mellan

Det finns flera affiliatenätverk att välja mellan, hos en del kan man marknadsföra produkter från de stora aktörerna som Media Markt och Boozt. Andra nätverk erbjuder marknadsföring av mindre och kanske relativt okända butiker och företag.

Adrecord – Stort urval av butiker och företag att marknadsföra.

Adservice – Nätverket för dig som vill marknadsföra kampanjer, stort utbud.

Adsettings – Erbjuder relativt många både stora och små butiker.

Adtraction – Många stora aktörer och smarta marknadsföringsverktyg.

Adtraffiq – Något tunt med annonsörer men användarvänlig sida.

CJ – På engelska och oerhört många annonsörer från hela världen.

Euroads – Likt Adservice har Euroads många kampanjer att marknadsföra.

Double – En av de större i Sverige och funnits sedan 2004.

Miss Affiliate – Inriktar sig mot webbhotell och domäner.

Netaffiliation – Lite sparsamt när det gäller annonsörer.

Smart Response – Erbjuder betalningsgaranti och ett användarvänligt system.

Tradedoubler – Välkänd med många stora annonsörer.

TradeTracker – Blandad kompott av annonsörer och kampanjer.

Webgains – Relativt många och stora annonsörer.

WordOn – Ganska litet utbud av annonsörer i dagsläget.

Zanox – Också ett av de större nätverken med många annonsörer.

Vilket nätverk är då bäst? Ja, det är det nätverk som fungerar bäst för just dig. Alla har sin smak och inriktning, bloggar man om heminredning och hittar bra annonsörer hos ett av nätverken här ovan då är det just det nätverket som är det bästa.

Det viktiga är att annonsörerna man samarbetar med och innehållet på bloggen eller hemsidan följer samma linje. Relevanta annonser ger mer intäkter.