Affiliate

Det engelska ordet Affiliate kan översättas till Partner eller Återsäljare. Det hela handlar om att man marknadsför en produkt eller vara och får en ersättning då någon köper produkten eller varan. Affiliate-konceptet växer otroligt snabbt och man stöter på det nästan vart man än surfar på nätet.Nästan alla hemsidor och bloggar innehåller någon form av reklam, det kan vara bilder (banners) eller textlänkar. Personen i fråga som äger hemsidan får en viss ersättning om du som besökare klickar dig vidare via en banner eller textlänk och genomför ett köp.

Ersättningen kan vara en procentsats av värdet på köpesumman eller en fast ersättning på allt mellan några ören upp till tusentals kronor. Det beror helt och hållet på vad det är man förmedlar via sin hemsida.

En del arbetar som affiliate för stora nätverk

Affiliate för stora nätverk som TradedoublerMånga butiker på nätet ansluter sig till stora affiliatenätverk för att öka sin försäljning och synas mer. Har man en blogg eller hemsida kan man själv ansluta sig till dessa nätverk och hämta reklammaterial som man använder på sin sida för att tjäna pengar.

Man kan vara affiliate inom en mängd branscher men man bör anpassa annonserna efter innehållet på sin blogg eller hemsida. Bloggar man om smink så är det irrelevant att göra reklam för bildelar.

Att arbeta som affiliate för Google

Google har ett smart verktyg som heter Adsense. Man placerar en liten kod på sin blogg eller hemsida där man vill att annonser ska synas och sen hämtar Google annonser automatiskt som baseras på sidans innehåll. Google Adsense-annonser stöter man på nästan överallt och en del hemsidor och bloggar tjänar tusentals kronor via dessa.Det ska dock påpekas att Googe Adsense-annonser bara genererar pengar då någon klickar på dem. Antalet klick hänger ihop med antalet besökare till hemsidan. Ju fler besökare man har om dagen desto större är chansen att någon klickar på annonserna. Observera att man själv inte får klicka på de annonser man har på sin hemsida. Om så är fallet så märker Google det snabbt och man blir avstängd.