Prestationsbaserad Marknadsföring

Prestationsbaserad marknadsföring är ett återkommande begrepp när man behandlar ämnet internetinkomster. Precis som namnet antyder så handlar det om att man får en viss ersättning då man lyckas förmedla ett köp eller en prenumeration. Den här typen av marknadsföring är mätbar jämfört med traditionell marknadsföring genom exempelvis visningar av banners. För flera år sedan var det i stort bara möjligt att köpa annonsutrymme om man ville annonsera. Att annonseringen sen skulle ge resultat i form av merförsäljning fanns det inga garantier för.

Med prestationsbaserad marknadsföring måste det alltså ske ett faktiskt köp innan publishern (bloggare/webmaster) får ersättning från annonsören. Den här typen av marknadsföring är idag väldigt populär och allt fler butiker och företag inser fördelarna med konceptet.

Annonsörer, publishers och annonsnätverk

Prestationsbaserad marknadsföring omsätter miljardbeloppDet finns i huvudsak tre aktörer inom prestationsbaserad marknadsföring. Dessa benämns annonsörer, publishers och annonsnätverk (affiliatenätverk). Med publishers avses bloggare eller webmasters som förmedlar produkter och tjänster via sina bloggar eller hemsidor.

Annonsörer är de butiker och företag som är anslutna till annonsnätverken, de väljer vilka publishers de vill samarbeta med. En butik som säljer heminredning får förstås mer ut av att samarbeta med en heminredningsblogg.

Annonsnätverken fungerar som en mellanhand åt annonsörerna, här hämtar publishers reklammaterial för de annonsörer de samarbetar med. Det är också annonsnätverken som står för alla tekniska lösningar då det gäller spårning.

Som publisher är ens uppgift att skicka besökare till annonsörerna via de partnerlänkar de hämtar hos annonsnätverken. Det kan låta invecklat och koko (som Vanheden uttryckte det), men det är egentligen ett relativt enkelt upplägg.

Som bloggare eller webbplatsägare ansluter du din sida till ett annonsnätverk, i nästa steg ansöker du till en butik vars produkter du vill förmedla. När du väl är godkänd av butiken hämtar du partner-länken som gäller för just dig och länkar till butiken via din egen sida eller blogg.

Det finns i dagsläget ett tiotal annonsnätverk som arbetar med svenska annonsörer, ett av dessa är Adsninja som erbjuder många kampanjer. Fler exempel på affiliatenätverk/annonsnätverk hittar du här.

Taktiker inom prestationsbaserad marknadsföring

Det finns många taktiker att använda sig av när man arbetar med prestationsbaserad marknadsföring, en av dessa är att nischa sig inom något område. Försök hitta områden med så lite konkurrens som möjligt. En annan taktik är att själv recensera de produkter man marknadsför. Det innefattar förstås att man själv köper dessa. En innehållsrik recension kan bidra till att många av besökarna köper produkten och man får igen pengarna man själv lagt ut.

Arbeta inom ett område med produkter som intresserar dig själv. Det är betydligt roligare att arbeta med något man själv tycker om och arbetet fortskrider på ett helt annat sätt. Viktigast av allt är dock att ge det hela tid, och det kan krävas massor av tid beroende på vilket område man arbetar inom.