Fler Bloggläsare

Att få fler bloggläsare är inte det lättaste, det tar tid att bygga upp en trogen läsarskara. Nätet är idag fyllt med bloggar och det tillkommer nya varje dag. De flesta bloggare är på ständig jakt efter nya läsare och kampen om dessa är förstås riktigt hård. Hur gör man då för att få fler bloggläsare?

Det finns naturligtvis många sätt att använda sig av och man får pröva sig fram för att hitta de sätt som passar en själv bäst. En offensiv taktik med uppmaningar till att läsa ens blogg är ganska tröttsam och kommer förmodligen inte ge något vidare resultat.


Linkbaiting kan ge fler bloggläsare

Det kan löna sig att samarbeta med andra bloggare. Ett sätt är Linkbaiting där man länkar till andra bloggar och förhoppningsvis får nya läsare själv. Fundera på vad som vore intressant att läsa om och skriv sen ett nytt inlägg där de 10 bästa tipsen inom det utvalda ämnet publiceras.

Det kan vara t.ex ”10 bästa hälsotipsen”, leta upp tio bloggar som handlar om hälsa och plocka ut ett inlägg från varje som du sedan länkar till i ditt eget inlägg. När inlägget är publicerat kontaktar du de tio bloggarna du hämtat inläggen ifrån och frågar om de kan rekommendera ditt inlägg i sina bloggar eller Sociala Medier. På så vis får du nya besökare till din blogg.

Tänk på språket när du skriver, dels på språkbruket men också grammatiskt. Det finns en uppsjö av förkortningar idag som inte alla förstår. Skriv ut orden i sin helhet och var noga med radbyten och punkter. Det är otroligt jobbigt att läsa en mening som består av 400 ord utan kommatecken, radbyten eller punkter.

Posta inläggen på sociala medier

Fler bloggläsare genom sociala medierAtt använda sig av Sociala Medier är förstås en förutsättning för att nå ut. Använder man sig av WordPress så finns det tillägg som automatiskt kan posta nya inlägg på Facebook, Twitter och fler därtill. Ett av dessa är tillägget från NetxtScripts.

Bilder från bloggen kan med fördel läggas ut på Instagram vilket i sin tur kan ge fler följare. Använd en riktig kamera om du har möjlighet, det ger ett proffsigare intryck. Glöm inte heller att ge bilderna en beskrivning med nyckelord.

Olika teman under veckodagarna

Dela in veckans dagar i olika teman, det kan exempelvis vara skönhetstips på onsdagar och tips om bra matlagningsrecept på lördagar. När dina besökare vet vad som gäller för dagen så är det stor chans att de också tipsar andra.

Var personlig men inte privat

Var personlig i dina inlägg, livet går upp och ner och det kan alla relatera till. Att hela tiden berätta om hur bra allting är blir tröttsam läsning i längden. Framhäv också dagar då kanske allting går åt fanders. Observera dock att det är skillnad på personlig och privat. Man behöver inte ange privata saker bara för att man är personlig gentemot sina läsare.

Länkbyten med andra bloggar

Hitta andra bloggar med samma inriktning som din egen och gör länkbyten med dessa. Fler länkar till din blogg öppnar upp möjligheten att få fler bloggläsare. Länkar är också en av de faktorer som avgör vilken position man har på Google.

Har man flera bloggar igång samtidigt så lönar det sig att göra trevägsbyten. Den här modellen är utformad som en triangel – du länkar till blogg A som länkar till blogg B vilken i sin tur länkar till blogg C som är din blogg. Låter det krångligt? Principen bygger på att man inte gör ett direktbyte.

När du genomför länkbyten med andra bloggar så försök då att få din länk inbakad i ett textstycke. Se till att ordet eller orden som länkas är relevanta för din egen inriktning. Länkbyten bör också ske med bloggar som är aktiva och uppdateras ofta.

Delta i diskussionen på bloggen

Ställ frågor till dina läsare som de kan svara på, du visar engagemang och bloggen blir mycket trevligare. Delta aktivt i diskussionerna och ta reda på vad dina läsare skulle vilja läsa mer om. Har du tur så kan de i sin tur rekommendera din blogg för sina vänner.

Var vaksam när det gäller bloggtävlingar

Bloggtävlingar är relativt vanligt förekommande, dock bör man vara lite försiktig med dessa då de kan strida mot Lotteriinspektionens regler. Ska man anordna tävlingar så får priset inte utgöras av pengar eller liknande. Vinnaren kan däremot få en framhävd länk till sin blogg.

Är ämnet lockande för besökarna?

Såvida man inte är kändis så är det ganska ointressant att läsa om vad människor ätit till middag och vilka klädesplagg de haft på sig. Välj ut något intressant att skriva om istället, kanske har det hänt något spännande under dagen?

Skriv utförliga texter och illustrera med bilder som bryter av mellan textstyckena. Tänk på att de som besöker din blogg har hamnat där av en anledning, det gäller att vårda sina besökare.

Kan designen bli mer inbjudande?

Tänk på bloggens design och färgsättning, är den inbjudande? Är den rörig? Det finns många faktorer som gör att nya besökare vänder på klacken redan i dörren om det är för starka färger eller för många annonser.

Vill man slippa att själv byta färger och teckensnitt så finns det snygga färdiga teman att köpa. Fördelen med professionella mallar är att de ofta kommer med unika tillägg som smälter in bra på sidan.


Att få fler bloggläsare tar tid

Det tar tid att få fler läsare till sin blogg och man måste också ge det tid. Se till att bloggen har en stabil grund att stå på, det ska finnas en tydlig inriktning med mycket text om ämnet. Arbetar man utifrån dessa kriterierna så kommer folk att hitta bloggen.

Varje nytt inlägg eller ny sida kan betraktas som en byggsten i projektet. Fokusera på att skriva informativa texter som tillför besökaren något. Låt det ta den tid det tar att producera något som du är riktigt nöjd med själv.