Blogga

Att blogga har blivit mycket populärt med åren och idag finns det tusentals bloggar bara här i Sverige. Varje dag tillkommer nya bloggar och det postas inlägg om allt mellan himmel och jord.

Många unga kvinnor idag har som mål att bli bloggerskor på heltid efter att inspirerats av BlondinBella och andra stora aktörer inom den här världen. Det går absolut att tjäna pengar på att blogga men det är inte bara till att sätta upp en blogg och vänta på att pengarna ska rulla in.Man måste vara medveten om att de största bloggarna har funnits på nätet i många år. De är upparbetade från grunden och har tusentals följare. Det är samtidigt ingenting som säger att just du inte skulle kunna lyckas. Men det krävs mycket tid innan man kan skörda frukten.

Vad ska man blogga om?

Blogga och tjäna pengarInnan man startar en blogg bör man fundera över vad den ska handla om. Ska man blogga om sitt liv och vardagsbetraktelser eller ska den handla om någon hobby eller intresse. Skriver man om något som verkligen intresserar en och som man brinner för så har man ett försprång redan från början.

Det tar betydligt längre tid att nå framgång om man börjar blogga inom populära områden så som mode och skönhet. Men det är samtidigt inte omöjligt att lyckas. Om man istället börjar inom ett mindre område har man möjlighet att bygga upp en trogen följarskara som man sen förhoppningsvis har med sig till nästa projekt.

Marknadsför bloggen via sociala medier

Att få folk att följa bloggen beror på hur man marknadsför den. Ett enkelt knep är förstås att tipsa sina vänner på sociala medier. Det finns också en rad andra möjligheter som kräver lite mer engagemang men som på sikt kan generera fler besökare och därmed högre intäkter.

Sätt upp mål och sikta mot dessa

Sätt upp ett tydligt mål från början. Ska bloggen vara ett hobbyprojekt som drar in lite slantar då och då eller ska den bli stor och generera tusentals kronor? Om det senare alternativet är målet så ska man vara medveten om att det krävs både tid och ork.

Se till att dina följare kan kommentera dina inlägg och delta i kommunikationen. På så vis blir det en mer levande blogg. Lyssna till dina besökare och ta reda på vad de skulle vilja läsa mer om. Man ska dock inte förvänta sig att folk kommenterar inlägg. Tänk på hur många gånger du själv läser något utan att kommentera innehållet.

Uppdatera bloggen ofta

Se till att uppdatera bloggen 4-5 gånger i veckan men uppdatera inte allt för ofta. Det är betydligt bättre att det blir genomtänkta inlägg med relevant innehåll. Blogga efter mottot ”Kvalitet före kvantitet” – Hellre få intressanta inlägg än en drös med slarviga. Se till att också använda bilder då och då, en bild säger ju som bekant mer än tusen ord.

Det finns en hel del gratisalternativ på nätet om man vill starta upp en egen blogg. Dessa kan dock vara lite begränsade så rekommendationen är att man köper sig ett domän och sätter upp sin blogg där istället. Har man en egen sida så bestämmer man också själv över innehållet.

Tjäna pengar på att blogga

Det är inga större problem att lyckas tjäna pengar på sitt bloggande. De flesta seriösa bloggare tjänar pengar varje månad på annonsintäkter och sponsrade inlägg. Innan man ger sig an utmaningen så bör man vara införstådd med att det tar tid att lyckas.

Ett enkelt sätt att börja tjäna pengar på bloggen är att ansluta sig till de stora annonsnätverken. När du väl är godkänd i nätverket gäller det att hitta annonsörer vars inriktning stämmer överens med din egen. Går du i väntans tider och bloggar om babytillbehör så bör du samarbeta med annonsörer som säljer den här typen av produkter.

Skapa informativa recensioner

Det har tidigare nämnts här på sidan ett flertal gånger, men det tåls att upprepas – blogga kvalitativt. Om du köper babytillbehör som filtar, babyvagnar eller babygym så skriv om dessa i bloggen. Recensera produkterna och framhäv både för- och nackdelar.

Många som söker på nätet är ute efter andra människor åsikter om produkter innan de själva köper dem. Har du en innehållsrik och intressant recension så är det stor chans att få nya besökare till bloggen. Texter som innehåller mycket information har dessutom större chans att placera sig bra i Google.

Länka till produkterna för att tjäna pengar

Den viktigaste biten för att tjäna pengar på sin blogg är man länkar till de produkter man skriver. Man ska då naturligtvis använda sig av spårningslänken som annonsnätverket tillhandahåller. Gör man inte det så kan trafiken inte spåras och man går miste om förtjänsten.

De flesta annonsnätverk har en funktion som gör att man kan djuplänka direkt till den produkt man skriver om. För att hämta en djuplänk måste man först kopiera den riktiga länken på butikens hemsida. Därefter klistrar man in länken i det avsedda fältet hos annonsören i annonsnätverket och får en unik spårningslänk.


Regler för annonsering på sociala medier

Många bloggare använder sig av sociala medier för att få nya besökare och samtidigt tjäna pengar. Det är bara ett fåtal annonsörer som tillåter att man marknadsför deras produkter på sociala medier. Var noga med att läsa reglerna innan du postar affiliatelänkar.

Bryter man mot reglerna finns det stor risk att man blir avstängd från både annonsörer och annonsnätverk. Påföljden blir förstås också att man förlorar innestående provision. Sociala medier bör i första hand utnyttjas till att få fler besökare till sin blogg.