Egen Webshop

En egen webshop är ett alternativ om har egna produkter att sälja. Det går förstås lika bra att driva en webshop där man säljer andras produkter.Det är många som drömmer om att kunna arbeta hemifrån, andra gör verklighet av drömmen och startar upp en egen webshop. Nu är det förstås en glorifierad beskrivning av att driva en butik på nätet. Det ligger mycket arbete bakom de butiker som finns tillgängliga på internet.

Att starta egen webshop blir allt vanligare

Att starta en egen e-butik har blivit allt vanligare. Teknikföretagen är snabba på att hänga med i utvecklingen och idag finns det en mängd sidor som erbjuder färdiga butikslösningar. Fördelen med ett färdigt koncept är ju förstås att man får tid till att fokusera på det viktiga i sammanhanget – Produkterna man säljer.

Vad ska man sälja?

Innan man startar upp en egen webshop bör man ha en idé om vad man ska sälja. Det är förmodligen den svåraste biten. Nästan oavsett vad man söker efter på Google så finns det en butik som redan säljer den här produkten eller tjänsten. Man kan i stort sett utgår från att allt redan finns.

Sajten SaleHoo samlar grossister från hela världen. Här hittar man 8000 grossister som tillsammans erbjuder över 1 miljon olika produkter. Hos SaleHoo kan man hitta inspiration när man är på jakt efter butikens sortiment.

Hittar man ingen unik vara eller produkt som ingen annan säljer så kan inrikta sig mot att ta en del av den stora kakan. Att ge sig in i modebranschen och slåss mot de stora jättarna är förstås mycket svårare än att börja sälja t.ex yogamattor.

Sätt upp ett tydligt mål

Vad är målet med butiken? Ska det vara ett hobbyprojekt eller fungera som ens levebröd på sikt? Det är många frågor man bör ställa sig själv innan man startar upp. Ger man sig in i på de större områdena är konkurrensen större, men om man lyckas så är också belöningen större.

Ska man lagerhålla och skicka produkterna hemifrån eller via ett lager så tillkommer kostnader för logistik och transport. Hur ser marginalerna ut?

Börja med sätta upp en affärsplan och se över konkurrensen för den produkt du har bestämt dig för att sälja. Kan du erbjuda ett bättre pris än konkurrenterna och fortfarande gå med vinst? Prisfrågan kan vara en svår nöt att knäcka. Stora aktörer som redan säljer produkten handlar ofta i stora volymer och kan därför pressa priserna.

Betallösningar i butiken

En egen webshop med betallösningarAtt kunna erbjuda flera olika betallösningar kan vara av betydelse. Många som handlar på nätet vill kunna välja mellan faktura- eller kortbetalning. Dessa betallösningar kräver en betalväxel och då får man vända sig till Klarna eller Dibs.

Loopia erbjuder tre olika färdiga butikskoncept från 84 kronor per månad. Då ingår olika betallösningar och obegränsat antal produkter. Det ingår dessutom en stor mängd färdiga mallar och tillägg man kan använda sig av för att utforma butiken. Även Webnode erbjuder en färdig butik med tillhörande funktioner.

Viktigt att förse butiken med många besökare

Att driva trafik i form av besökare till sin webshop är också ett arbete man får lägga mycket tid på. Att använda sig av Facebook är en bra start. Man kan koppla ett Instagram-konto till butiken och lägga upp bilder på sina produkter.

Google har ett annonsverktyg som heter AdWords som kan komma till användning. Nästan varje sökning på Google resulterar i ett par toppresultat som annonserar via Google Adwords. Google är för övrigt en viktig källa till nya besökare. Se om du hittar sökord som är lite billigare men ändå relevanta.

Facebook har också ett annonsprogram där man kan köpa trafik till butiken. Här kan man dessutom specificera målgrupp, intressen och ålder med mera. På så vis får man endast de besökare man är ute efter.Att blogga om sina produkter är ingen dum idé, recensera produkterna och länka till produkten i butiken. Se också till att få med ett gäng taggar i inlägget. Det är nyckelord som Google använder sig av.

Många butiker använder sig av SEO-företag (sökmotoroptimering) för att klättra högre i sökresultaten. Det är ingen billig lösning men om det är en konkurrenskraftig nisch man ger sig in i kan det absolut löna sig.

Med dropshipping slipper man mycket krångel

Man behöver nödvändigtvis inte lagerhålla egna produkter för att driva en webshop. Något som växer sig allt mer populärt är Dropshipping. Här fungerar man istället mellanhand mellan grossist och slutkund. Produkten man säljer skickas direkt till kunden och passerar aldrig dig fysiskt.

Ett tredje alternativ är att man sätter upp en affiliate-shop med hjälp av en hemsida och ett affiliatenätverk. Här fungerar man också som mellanhand men behöver aldrig bekymra sig om trasiga försändelser eller uteblivna leveranser.