Tjäna pengar på Aktier

En del har lärt sig tjäna pengar på aktier och kan leva fullt ut på det. Precis som med valutahandel så gäller att ju mer kunskap man har desto mer pengar kan man tjäna.



Aktiehandel kan vara en lukrativ bransch om vill tjäna pengar. Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier och det första är via prisökning. Man köper aktier billigt och säljer dem senare när de gått upp i pris. Det andra sättet är att man äger aktier under längre tid och tar del av utdelningen från dessa.

Skillnad på pris och värde

Tjäna pengar på aktierInom aktiehandel gör man skillnad på pris och värde. Aktien i sig har ett pris men det är företaget som aktien representerar som avgör värdet på aktien. Föregående information är en relativt enkelt beskrivning av hur det fungerar. Man kan förstås fördjupa sig i ämnet men det är inget krav för att börja tjäna på aktiehandeln.

Som ägare av aktier har du rätt att ta del av vinsten som företaget gör. För svenska aktier är det vanligt förekommande att vinsten delas ut en gång per år och det oftast på våren. Det är främst de stora aktörerna som ger utdelning. Mindre företag investerar istället inför framtiden.

Direktavkastning innebär en utdelning i förhållande till aktiepriset. Ju högre direktavkastning desto mer utdelning till aktieägarna. Man bör dock inte välja en aktie endast efter hög direktavkastning. Utdelningen är pengar som försvinner från företaget. Välj istället att köpa aktier hos företag som du tror gott om inför framtiden.

Att tjäna pengar på aktier som heltidsjobb

Det finns många som handlar med aktier hela dagarna som ett heltidsjobb. Den här sysselsättningen kallas för Day Trading och de som har aktiehandel som sitt levebröd kallas för Day Traders.

Day Trading går ut på snabb handel med aktier. Man gör kortsiktiga investeringar som varar från ett par dagar ner till bara några minuter. Det krävs dock att man har ett större kapital för den här typen av aktiehandel om man ska tjäna pengar.

Vill man börja med Day Trading måste man vara medveten om att många misslyckas. Det krävs mycket tid och engagemang för att lyckas. Det är också en mycket stressig miljö och det gäller att kunna hantera stressen. Ett bra tips kan vara att man ansluter till Plus500 och startar med ett demo-konto för att slippa förlora pengar innan man satt sig in i handeln.

Som beskrivet i inledningen så kan man tjäna på aktiehandel på två vis. En mer passiv inkomst uppnår man genom aktieutdelningar. Ju fler aktier du har i företaget desto högre blir utdelningen. Genom att ta del av aktieutdelningar så minskar man också risken avsevärt jämfört med Day Trading.

Se upp för höga avgifter

Då man säljer och köper aktier betalar man en avgift som kallas för Courtage. Avgiften kan vara fastslagen från början eller så är det en procentuell andel av värdet på transaktionen. Courtage-priset skiljer sig aktiemäklarna emellan men mäklare på nätet är i regel billigare än bankerna.



Innan man kan börja tjäna pengar på aktier måste man registrera sig hos en aktiemäklare – t.ex Plus500. Sen gäller det att leta upp den aktie man vill köpa. Det sker lättast via sökfunktionen på aktiemäklarens hemsida.

Hos Plus500 kan man öppna ett demo-konto och lära sig hur aktiehandel fungerar innan man går in med egna pengar, att sitta och köpa/sälja på skoj ger en riktigt bra grund att stå på.

Har man en blogg eller hemsida så kan man tipsa sina besökare om aktiehandel via partnerprogrammet hos Plus500, om någon av dina besökare börjar med aktiehandel så tjänar du pengar.