Marknadsföring via e-post

Undersökningar som gjorts på senare tid visar att marknadsföring via e-post är dubbelt så effektivt jämfört med SEO (sökmotoroptimering). Om utskicken av nyhetsbrev sker på rätt vis kan de ge ett riktigt gott resultat. Utöver att vara kostnadseffektiv så är e-postmarknadsföring också mätbar på ett helt annat sätt.

Marknaden för nyhetsbrev blir allt större och det finns idag flera klienter att välja mellan. En av dessa som jag själv använt mig av för olika projekt är GetResponse som i skrivandets stund har fler än 350 000 nöjda kunder. Tjänsten har lockat flera stora företag som Hilton och Citroën.

Allt fler affiliates inser vikten av att kunna förmedla produkter och tjänster till människor som uttryckligen godkänt sitt deltagande i nyhetsbreven. Ska man lyckas inom marknadsföring via e-post så finns det dock ett par punkter att reflektera över;

  • Det tar tid att bygga upp en e-postlista med prenumeranter. Låt det också ta tid, lägg aldrig till egna adresser i listan.
  • Folk tenderar i allt högre grad att läsa mailen i mobilen, se därför till att utskicket är mobilanpassat.
  • Använd korta och framförallt säljande rubriker, sätt ribban redan från början så är det stor chans att samma personer också läser framtida utskick.
  • Låt utskicken gå ut vid tider då människor har tid att läsa sin e-post, det varierar förstås inom olika branscher.

Fördelar med marknadsföring via e-post

En klar fördel med marknadsföring via e-post är att kostnaden för varje unik individ man når är betydligt lägre jämfört med andra marknadsföringskanaler. För att lyckas med samma bedrift genom annonser på Facebook eller Google krävs det mycket högre summor.

Det finns dessutom möjlighet att mäta resultatet på ett bättre sätt. I kontrollpanelen hos tjänsten som tillhandahåller nyhetsbrevet går det att utläsa hur många som öppnat meddelandet samt klickat på eventuella länkar. Rapporterna kan användas till att förbättra och utveckla kommande utskick.

Så lyckas du med e-postmarknadsföring

Marknadsföring via e-postPrenumeranterna i nyhetsbrevet är guld värda och det gäller också att behandla dem därefter. Du vet förmodligen själv hur många meddelanden i inkorgen som du inte öppnar och läser på grund av ointressanta rubriker eller innehåll. Det är just det facket man måste undvika att hamna i med sina egna utskick.

Som tidigare nämnt i texten så är rubriken en avgörande faktor, se till att hålla den kort och inbjudande. En lång rubrik kan dessutom brytas av då antalet tecken överskrids. Första intrycket sätter sig djupt och lyckas man få till det så är det stor chans att nästkommande utskick når framgång.

Samma resonemang gäller också den efterföljande texten under rubriken som är synlig i mailet. Försök i största mån att sälja in budskapet hos läsarna. Tänk på att det inte är så många ord det handlar om, så dessa måste inbjudande till fortsatt läsning.

Språkbruk och fokus

Använd ett språk som alla kan identifiera sig med och undvik slangord samt onödiga förkortningar. Består e-postlistan av medlemmar i alla åldrar så måste alla kunna ta del av informationen på ett lättbegripligt sätt.

Var tydlig med budskapet som utskicket gäller och fokusera på detta. Börjar man blanda in länkar till andra produkter eller tjänster så är det stor risk att läsaren helt missar poängen och lämnar. Vidare är det också stor risk att personen i fråga ignorerar framtida utskick med.

Exklusivitet lockar många

Många lockas av att informationen i ett nyhetsbrev är exklusiv för prenumeranterna, försök också hålla det så. Använder man sig parallellt av sociala medier så kan välja att exkludera viss information där och istället använda den i utskicket.

Tiden för utskick är en avgörande faktor

Vilken tid på dygnet eller vilken dag i veckan man väljer att göra ett utskick kan ha stor betydelse för resultatet. Undvik utskick på helger och nätter då informationen lätt blir en i mängden bland andra meddelanden. Det bästa upplägget är eftermiddagar då folk lämnat sina arbeten och har tid att gå igenom inkorgen.

Generellt sett är måndagar inte den bästa av dagar att göra utskick, veckan har precis börjat och belastningen är ofta hög. Väljer man att göra ett utskick på fredagar så bör detta ske tidigare på dagen innan prenumeranterna går på helg.

Det är svårt att uppskatta hur ofta man bör göra ett utskick av nyhetsbrevet, testa dig fram och se vad som passar. När det gäller marknadsföring via e-post så bör utskicken inte komma allt för tätt men samtidigt inte heller allt för sällan.

Bjud in till valmöjligheter

Även om det inte är lag i Europa (mig veterligen?) på en länk som låter prenumeranten avsluta prenumerationen så bör man inkludera en sådan. Det hör också till god ton att man ger prenumeranterna möjlighet att kontakta en angående informationen i utskicket.

Man bör också låta prenumeranterna vara medvetna om vilken typ av information som nyhetsbreven kommer innehålla. Ett sådant utskick kan sättas upp redan vid den tidpunkt då man registrerar sig. Förklara vem du som avsändare är samt hur man kommer i kontakt med dig.

Marknadsföring via e-post fungerar

Oavsett om du driver en egen webbshop på nätet eller arbetar som affiliate så är marknadsföring via e-post ett vinnande koncept. Du når ut till både nya och befintliga kunder snabbt och det sker till riktigt låga kostnader.

Som affiliate hos annonsnätverken kan man generera en hel del försäljningar genom nyhetsbreven. Försäkra dig dock först om att annonsören tillåter den här typen av marknadsföring. Inte sällan vill annonsören se ett utkast av informationen som ska skickas ut.

Tänk på att aldrig köpa färdiga listor med e-postadresser, du biter dig själv i svansen på sikt. Inte nog med att det är ett lagbrott att skicka spam-meddelanden så svärtar du också ner ditt varumärke. Det tar lång tid att bygga upp en riktigt lista med prenumeranter, men det är värt arbetet.

E-postmarknadsföring är ett effektivt sätt att marknadsföra sig på, både när det gäller resultat och kostnader. Du kan starta ett eget nyhetsbrev redan idag hos GetResponse och bygga upp din verksamhet. Tjänsten har en mängd färdiga mallar både när det gäller själva utskicket och landningssidor. Lycka till med din framtida business!