Valutahandel – Allt mer populär sysselsättning

Att handla med valuta har blivit populärt de senaste åren. De som sätter sig in i ämnet och skaffar sig kunskap kan göra riktigt stora pengar. Allt fler söker sig alternativa inkomstkällor och på senare år har valutahandel (Foreign Exchange/Forex) seglat upp i toppen av listan. Kanske inte så konstigt då handeln med valutor utgör den mest robusta marknaden i hela världen.

Faktum är att valutahandeln omsätter mer pengar om dagen än all sammanlagd aktiehandel. Värdet uppgår till svindlande 5 biljoner dollar! De största aktörerna inom handeln är förstås bankerna. Det finns också en rad större företag som handlar med valutor på daglig basis.

Man kan handla med valuta dygnet runt

Tack vare jordens tidszoner så är det möjligt att handla med valuta under dygnets alla timmar. Ett tips är överlappande tidszoner eftersom då är handelsmöjligheterna större.

Att handla med valuta innebär att man både köper och säljer på samma gång. Du köper en valuta och säljer en annan. Man handlar dessutom alltid i valutapar som exempelvis USD/EUR. I exemplet är USD basvalutan och EUR motvalutan.

De största valutorna, USD/EUR/YEN, utgör stora valutapar medan Svenska Kronan (SEK) går under små valutapar. Det finns också exotiska valutapar som Mexikanska Peson och Hong Kong-dollarn.

Valutahandeln innehåller många ord och termer

Inom valutahandel använder man sig av lite olika termer, en av dessa benämns Pips. När man anger priset på ett valutapar så anges det med 4 decimaler, exempelvis 1,1234. En Pip är en standardiserad enhet man använder vid beräkning av prisförändringar i valutaparen.

Skulle priset, för exemplet här ovan, gå upp till 1,1236 så har det ökat 2 Pips. Det är alltså den sista decimalen i priset man använder då man beräknar Pips. Det finns många sajter på nätet som erbjuder en plattform för valutahandel. En av dessa är Plus500 där man också kan handla med aktier eller råvaror som guld och olja. Hos Plus500 kan man öppna ett demo-konto och lära sig allt om hur valutahandel fungerar.